nl / en

Financiering

Studeren kost geld. Maar hoeveel? En met welke andere kosten moet je rekening houden? Krijg ik studiefinanciering? Hier krijg je antwoord op deze vragen. Heb je meer vragen? Het Jongeren Informatie Punt is er speciaal voor jongeren in de regio Den Haag en helpt je graag verder (meer informatie onderaan deze pagina).

Wat kost studeren aan een hogeschool of universiteit?

Als je in Nederland aan een hogeschool of universiteit studeert, betaal je daarvoor jaarlijks collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeldtarieven: het wettelijke collegegeld en het instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld je betaalt, hangt af van je nationaliteit, de opleiding die je volgt en of je voltijd of in deeltijd studeert.

Wettelijk collegegeld
Als je gaat studeren betaal je ieder jaar collegegeld aan je onderwijsinstelling. Je betaalt het wettelijke collegegeld als je voldoet aan de voorwaarden ervoor.

Daarnaast heb je kosten voor de aanschaf van boeken en ander studiemateriaal – de kosten hiervoor verschillen per studie. Sommige onderwijsinstellingen vragen een extra bijdrage voor specifieke studies of bieden een korting voor deeltijdstudies. Lees de website van jouw onderwijsinstelling voor meer informatie over het collegegeld.

Halvering Wettelijk Collegegeld
Als je in of na studiejaar 2018-2019 bent begonnen met je bachelor of associate degree en aan de voorwaarden voldoet, hoef je in je eerste jaar maar de helft van het collegegeld te betalen. Als je voor het eerst kiest voor een lerarenopleiding geldt zelfs een jaar extra halvering van het wettelijk collegegeld. 

Voor studiejaar 2024-2025 bedraagt het collegegeld € 2.530,-. Heb je recht op halvering van het wettelijk collegegeld, dan betaal je € 1.255,- voor studiejaar 2024-2025.

Instellingscollegegeld
Voldoe je niet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld, dan betaal je het instellingscollegegeld. De hogeschool of universiteit bepaalt zelf de hoogte hiervan. Dit is minimaal de hoogte van het wettelijk collegegeld, maar meestal meer. Kijk op de website van de hogeschool of universiteit waar je een opleiding wilt volgen voor meer informatie hierover. Heb je hiervoor een mbo-opleiding gedaan? Dan geldt voor jou wel het wettelijke collegegeld (plus de halvering in het eerste jaar).

Krijg ik studiefinanciering?

Als je een hbo- of universitaire opleiding volgt, kun je studiefinanciering aanvragen (geld lenen) om je opleiding en levensonderhoud te betalen. Hierbij geldt een aantal voorwaarden. Zo moet je een voltijd of duale opleiding volgen die ten minste 1 jaar duurt. En je moet jonger zijn dan 30 jaar op het moment dat je studiefinanciering ingaat. Studiefinanciering aanvragen doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hoe de studiefinanciering werkt, lees je op de website van DUO.

Wat zijn ongeveer de maandelijkse kosten als ik ga studeren?

Het collegegeld is een bedrag dat je jaarlijks moet betalen aan de hogeschool of universiteit om er te kunnen studeren. Maar je moet als je studeert en op jezelf woont ook nog rekening houden met andere, maandelijkse kosten: gemiddeld zo’n 977 tot 1.327 euro per maand. Dit is slechts een algemene richtlijn. Hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent ligt natuurlijk ook aan je levensstijl, je uitgavenpatroon en je woning: als je een eigen woning huurt betaal je bijvoorbeeld ook gemeentebelastingen en gas/water/elektriciteit, maar als je een kamer huurt heb je deze kosten niet (deze zitten dan al in je huurprijs).

Rekenvoorbeeld gemiddelde maandelijkse kosten
Hier volgt een grove schatting van de kosten die je hebt als student. Uiteraard ligt het er maar net aan waar jij voor kiest om je geld aan uit te geven, maar dit rekenvoorbeeld geeft je een idee. Omdat er momenteel in Den Haag en Leiden een kamergebrek is, kunnen de kosten voor huur hoog uitvallen. Ook de reiskosten is een grove schatting, dit bedrag is afhankelijk van de afstand en frequentie die je reist.

Huur kamer (inclusief water, gas en licht) € 400 - € 700
Boodschappen € 173*
Kleding en schoenen € 53*
Reiskosten (naast de OV-kaart) € 70 - € 100
Zorgverzekering € 80 - € 120
Studieboeken en -benodigdheden (verschilt per opleiding) € 49*
Ontspanning, uitgaan en sport € 124*
Telefoon € 19*
Totaal € 968 - € 1.338

* Bron: De Universiteit Leiden

Toeslagen en studentenkorting

Zorgtoeslag
Als je 18 jaar of ouder bent en aan de voorwaarden voldoet, kun je zorgtoeslag krijgen. Lees meer over de voorwaarden voor zorgtoeslag. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je hier direct zorgtoeslag aanvragen (je hebt hiervoor DigiD nodig).

Huurtoeslag
Als je een woning huurt in Nederland en aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan kun je huurtoeslag krijgen. De Belastingdienst biedt alle informatie rondom deze voorwaarden en het aanvragen van huurtoeslag.

CJP-kaart
Ben je student en nog geen 30? Dan kun je een CJP-kaart aanschaffen, waarmee je korting krijgt op cd’s, films, culturele evenementen en nog veel meer (kijk naar het ‘<30 CJP’ logo).

Knaek pas
Knaek is dé studentenkortingsapp van Nederland en België. Ook in Den Haag verzorgt Knaek een lokaal kortingsaanbod, wat wordt aangevuld met nationale kortingen en online (cashback)kortingen. Om te zorgen dat je snel en eenvoudig van deze kortingen gebruik kan maken, is er de Knaekapp: een digitale kortingspas die jou recht geeft op het onbeperkt gebruiken van alle kortingen. Normaal kost het gebruik van de app €25 per jaar, maar via intro.knaek.nl/hithehague krijg jij een jaar gratis! 

Lenen of niet lenen?

Hulp bij financiën

Tips, adviezen of hulp nodig op financieel of juridisch gebied? Voor jou als student in Den Haag bieden diverse partijen gratis ondersteuning. Ga naar de pagina over financiële en juridische hulp voor studenten