Praktische informatie

Geldzaken

Nederland is op 1 januari 2002 overgestapt op de euro. Later in diezelfde maand werd de gulden uit de roulatie genomen. Er zijn muntjes van 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent en munten van 1 en 2 euro. Verder zijn er bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro. De meeste winkels accepteren geen biljetten van 200 en 500 euro.

Je kunt geld wisselen bij banken, grotere postkantoren en grenswisselkantoren (GWK).

De meeste banken zijn geopend op maandag van 13.00-17.00 uur en op dinsdag-vrijdag van 9.00-17.00 uur. De grenswisselkantoren op de grotere stations zijn ook in het weekend open.

De voornaamste banken in Nederland zijn ABN AMRO, ING en Rabobank. Voor studenten die korter dan 12 maanden in het land studeren, openen banken over het algemeen geen rekening. Als je een studentenrekening wilt openen, moet je een paspoort, een huurovereenkomst en een studentenkaart/brief van de universiteit kunnen voorleggen. Je ontvangt dan een betaalkaart die je kunt gebruiken om geld op te nemen bij een geldautomaat of giromaat, en waarmee je kunt betalen in winkels en restaurants.

Postkantoren

Brieven kun je posten in de oranje of rode brievenbussen op straat of in winkelcentra. Gebruik de opening in de brievenbus die overeenkomt met de postcode op je brief en zorg dat de brief voldoende is gefrankeerd. In supermarkten en kantoorboekhandels van Bruna kun je minipostkantoortjes vinden. Postzegels kun je ook kopen bij TNT-postkantoren en aan de sigarettenbalies van supermarkten. De post wordt 's avonds opgehaald en de volgende dag bezorgd.

Telefoongesprekken

Als je binnen de gemeente telefoneert vanaf een vast toestel, hoef je slechts het zes- of zevencijferige nummer te kiezen. Als je daarbuiten belt, moet je ook het kengetal kiezen (een nul plus twee à vier cijfers).

Als je internationaal wilt bellen, moet je eerst 00 kiezen, daarna de landencode en daarna het kengetal (voor zover aanwezig), echter zonder de nul, en vervolgens het nummer zelf. De landencode voor Nederland is 31, en het kengetal van Den Haag is (0)70.

Goedkope prepaid telefoons zijn verkrijgbaar van Lebara Mobile of Lycamobile. Deze kan je met behulp van je creditcard opladen. Als je je eenmaal gevestigd hebt, kan het zinvol zijn om een mobiel contract af te sluiten.

Wasserettes en stomerijen

Als er in je woning geen wasmachine aanwezig is, kan een wasserette uitkomst bieden. Een wasbeurt voor kleren kost ongeveer € 5,-. De kosten bedragen meestal iets van € 7 inclusief reinigingsmiddelen en drogen.

Bibliotheken

Naast de collecties van universiteiten zijn er ook tal van bibliotheken in Den Haag. Bij de meeste daarvan moet je je paspoort en een bewijs van je adres tonen om lid te kunnen worden. De voornaamste bibliotheken zijn: