Vervoer

Openbaar vervoer in Den Haag

Bussen en trams

Den Haag beschikt over een voortreffelijk vervoerssysteem met regelmatig rijdende bussen en trams. Al het openbaar vervoer rijdt op basis van een dienstregeling en de meeste diensten stoppen rond middernacht.

Treinen

Er zijn verschillende soorten treinen in Nederland: stoptreinen of sprinters stoppen op alle stations, sneltreinen en intercity's stoppen alleen op de grotere stations.

Als je je fiets wilt meenemen op de trein, kun je daarvoor een afzonderlijk kaartje kopen. Dit kaartje kun je gebruiken gedurende de niet-piekuren en in weekends en op feestdagen. 

Taxi's

Je kunt een taxi nemen vanaf de speciale standplaatsen bij de treinstations of op verschillende plaatsen in de stad. Je kunt ze ook per telefoon bestellen. Het is in Nederland niet gebruikelijk om een rijdende taxi aan te roepen.

Meer informatie over trams en bussen: http://9292.nl; over treinen: www.ns.nl; en over taxi's: www.htmc.nl.

Kaartjes

OV-chipkaart

De OV-chipkaart is een kaart ter grootte van een betaalkaart. Deze kan worden opgeladen met reissaldo en vervolgens worden gebruikt op treinen, bussen, trams en metro's.

Je kunt de OV-chipkaart online of bij een kaartjesautomaat of een kaartjesloket opladen met reissaldo of overige producten, zoals enkele kaartjes of een seizoenskaart. Je kunt ook kiezen voor 'automatisch opladen'. Daarmee kun je zorgen dat je altijd voldoende saldo op je kaart hebt staan. Je moet met je kaart in- of uitchecken bij de speciaal daarvoor bedoelde incheckpalen.

Meer informatie over hoe je een OV-chipkaart kunt aanvragen, kun je vinden op: www.ov-chipkaart.nl

Week-, maand- en jaarkaarten

Als je regelmatig reist, is het voordeliger om een week-, maand- of jaarabonnement aan te schaffen. De prijs van deze kaartjes is gebaseerd op de zone waarin je reist.

Goedkopere manieren om te reizen

Als je per trein reist is het goedkoper om een weekendretour of een dagretour te kopen dan om twee keer een enkele reis te kopen.

Als je op één dag over een bepaalde afstand reist, kun je ook een dagkaart kopen voor de eerste of tweede klas. Met de OV-dagkaart kun je die dag gebruikmaken van alle vormen van vervoer. Als je meer dan 16 keer per maand heen en weer reist tussen twee steden, dan is het voordeliger om een maandtrajectkaart aan te schaffen.

Er zijn echter nog meer kortingskaarten die van pas kunnen komen als je door Nederland reist. Bedenk wel dat als je een kortingskaart bij de NS aanschaft, je elk jaar opnieuw moet betalen, tenzij je de NS vooraf in kennis stelt van het feit dat je niet langer van de kaart gebruik wilt maken.

Meer informatie: www.ns.nl/en

Fietsen

De fiets is de goedkoopste en populairste vervoersvorm in Nederland. In de meeste steden ben je sneller dan al het overige verkeer als je over de fietspaden fietst.

Als je in het donker fietst zonder voor- of achterlicht, of zonder achter- en zij-reflectoren, dan kun je een boete krijgen van € 30,-. Als je als fietser links of rechts afslaat, word je geacht dit met de hand aan te geven. Zorg ook dat je een goed slot hebt. Als je in de stad fietst, blijf dan alsjeblieft uit de buurt van de tramrails, want je kunt zo met je fietswiel klem komen te zitten.

De meeste stations in Nederland, ook die in Den Haag, hebben een uitgebreide rijwielstalling of fietsenstalling.

Meer informatie:
www.b-cycle-it.nl
www.rijwielshop-hollands-spoor.nl 
www.denhaag.nl/en/residents/getting-there-and-around/cycling.htm 

Rijden

Om in Nederland te kunnen rijden, moet je ouder zijn dan 18 jaar, over een geldig rijbewijs beschikken, een motorrijtuigenverzekering hebben afgesloten (groene kaart) en wegenbelasting betalen.

De ANWB is de nationale wegenwacht en biedt hulp bij autopech, maar daarnaast ook verzekeringen en routeboekjes.

Als je parkeert in een straat met een bord ‘parkeerautomaat’, word je geacht vooraf te betalen voor het parkeren en het ticket goed zichtbaar achter de voorruit te plaatsen.

Voor inwoners van Nederland is een Nederlands of Europees rijbewijs verplicht. Internationale rijbewijzen zijn niet langer automatisch geldig en er kan een Nederlands rijbewijs (inclusief rijexamen) vereist zijn.

De maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen bedraagt 100 à 130 km/uur. Op een autoweg is de maximumsnelheid 80 km/uur en binnen de bebouwde kom bedraagt de maximumsnelheid 30 à 50 km/uur. 

Meer informatie: www.anwb.nl en www.rijbewijs.nl