nl / en

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer in Den Haag

Den Haag beschikt over uitstekend openbaar vervoer. De bussen en trams rijden op basis van een dienstregeling. De meeste diensten starten vroeg in de ochtend en stoppen rond middernacht. Plan eenvoudig je reis met 9292.

OV-chipkaart
Om te kunnen reizen met het openbaar vervoer in Den Haag heb je een OV-chipkaart nodig met voldoende saldo. Je scant je OV-chipkaart wanneer je instapt en bij het uitstappen scan je nogmaals – de kosten van de rit worden dan van je chipkaart afgeschreven. Je koopt een anonieme OV-chipkaart bij automaten op stations en bij winkels als de Albert Heijn, Bruna en Primera. Bij de HTM-servicepunten op Den Haag Centraal en HS kun je je OV-chipkaart laden.

Week-, maand- en jaarkaarten
Als je regelmatig reist, is het voordeliger om via de HTM (de lokale vervoersmaatschappij) een week-, maand- of jaarabonnement aan te schaffen. De prijs van deze kaartjes is gebaseerd op de zone waarin je reist.

Nachtbussen
Op vrijdag- en zaterdagnacht rijdt de HTM Nachtbuzz. De nachtbussen van HTMbuzz vertrekken vanuit het centrum van Den Haag bij halte Buitenhof en rijden tot in de vroege uurtjes naar Scheveningen, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Ypenburg en Leidschenveen, Nootdorp en Delft​.

Fietsen

De fiets is de goedkoopste en populairste vervoersvorm in Nederland. Ook in Den Haag. De stad beschikt over veel fietspaden. En op diverse locaties staan bewaakte fietsenstallingen waar je gratis en veilig je fiets kunt stallen.

Fietsenstallingen
In het centrum van Den Haag zijn er heel veel onbewaakte fietsparkeerplekken. Ook zijn er meerdere bewaakte Biesieklettes (bewaakte fietsenstallingen) in de stad en aan het strand, die gratis zijn.

Fiets huren
Heb je geen eigen fiets maar heb je wel even een fiets nodig? Dan kun je een fiets huren. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Goedkope opties voor een korte huurperiode zijn de OV-fiets van de NS en de HTM Fiets. Bekijk ook de Swapfiets: voor een vast maandbedrag heb je altijd een fiets tot je beschikking en ze geven ook een speciale studentenkorting!

Fietstips
Zorg voor goede fietsverlichting: als je in het donker fietst zonder voor- of achterlicht, of zonder achter- en zijreflectoren, dan kun je een boete krijgen. Geef ook netjes richting aan met je hand. En zorg dat je een goed fietsslot hebt. Wees voorzichtig met fietsen langs de tramrails! Want je kunt met je fietswiel klem raken.

Fiets meenemen in bus of tram
Je mag opgevouwen vouwfietsen meenemen in trams en bussen. Een gewone fiets in bus of tram mag niet. In de RandstadRail (regiotram) mogen gewone fietsen 's avonds en in het weekend gratis mee.

Taxi’s in Den Haag

Je kunt een taxi nemen vanaf de speciale standplaatsen bij de treinstations of op verschillende plaatsen in de stad. Je kunt ook bij HTMC een taxi bestellen.

Buiten de stad: treinen

Er zijn verschillende soorten treinen in Nederland: stoptreinen en sprinters stoppen op alle stations, sneltreinen en intercity's stoppen alleen op de grotere stations. Den Haag telt in het centrum twee grote treinstations – Den Haag Centraal en Den Haag Hollands Spoor – en daarnaast een paar kleinere stations.

Als je je fiets wilt meenemen op de trein, kun je daarvoor een afzonderlijk kaartje kopen. Dit kaartje kun je gebruiken gedurende de niet-piekuren en in weekends en op feestdagen. Plan je reis via de NS.