nl / en

Koninklijk Conservatorium

Het Koninklijk Conservatorium is opgericht in 1826. Vanaf de dag van de oprichting is de verbinding tussen vernieuwing en traditie een kernwaarde van het instituut. Vernieuwing kan alleen ontstaan vanuit de traditie. Innoveren is niet iets wat je zomaar doet. Je legt beredeneerde relaties tussen de klassieke opvatting en het nieuwe idee. Beproefde conventies worden uiteraard gekoesterd, maar vormen ook vaak het vertrekpunt van vernieuwingsdrang. Wij werken dagelijks met al onze medewerkers en studenten aan het juiste klimaat waarin zowel de traditie als de vernieuwing de ruimte krijgen.

Studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag betekent studeren aan het oudste conservatorium van Nederland. Het betekent studeren aan een muziek- en dansinstituut waar experiment en vernieuwing hand in hand gaan met traditie en ambacht. Je begeeft je in een inspirerende leeromgeving waar internationale topmusici en (ex)topdansers lesgeven. Eenmaal afgestudeerd beheers je niet alleen de technische vaardigheden; je hebt ook een onderzoekende houding en een levenslange nieuwsgierigheid ontwikkeld, die past bij een musicus of danser(es) op het hoogste niveau.

Dit is het Next Generation Festival

In 2020 en 2021 studeerden in totaal bijna 350 topmusici af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vanwege de pandemie konden zij dit niet delen met publiek, maar krijgen die kans nu alsnog. Van 25 tot en met 28 november 2021 organiseert het Koninklijk Conservatorium het Next Generation Festival. Alumni komen vanuit de hele wereld naar Den Haag en Amare is dat weekend de plek om te zijn voor muziekliefhebbers.

Tijdens het 4-daagse Next Generation Festival spelen de kersverse alumni samen met hun ensembles meer dan 75 uur muziek in uiteenlopende genres als Klassiek, Oude Muziek en Jazz. Of kom luisteren naar nieuwe muziek geschreven door Sonologie en Compositie-afgestudeerden. Vanaf januari 2022 zal het Conservatorium haar lessen vanuit het nieuwe Amare gaan verzorgen, maar tijdens het Next Generation Festival kunnen bezoekers het nieuwe onderkomen al bezoeken en de indrukwekkende zaal en studio’s bewonderen.